Bij het kiezen van een thema komt vrij veel kijken, dus daarom zetten we hier wat belangrijke punten op een rij.
Gratis of betaald?
Een gratis thema klinkt natuurlijk interessant en voor een hele eenvoudige site kan dat een prima oplossing zijn, maar wanneer je meer aanpassingen wilt kunnen doen en niet met CSS en PHP aan de slag wilt om zelf te programmeren, dan zijn uitgebreide thema opties wel gewenst. Betaalde thema’s zijn doorgaans veel uitgebreider, hebben meer documentatie en zou je ook op fatsoenlijk support mogen rekenen.
Voor populaire thema’s kun je zoeken op o.a. de volgende plaatsen:
- WordPress.org themes (gratis)
- Themeforest (betaald)
Waar moet je op letten?
Er zijn zoveel thema’s, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom nog een paar aandachtspunten om te filteren:
- Eerder genoemde links verwijzen al naar de populaire thema’s. Hoe meer sites een thema gebruiken hoe groter de kans op goed onderhoud en support. Let dus op het aantal gebruikers.
- Regelmatige en recente updates geven aan of er actief onderhoud plaats vindt, zodat je er van uit mag gaan, dat het thema ook werkt met de laatste WP versie en andere ontwikkelingen.
- Beoordelingen (reviews) en support vragen geven een idee of er actieve support beschikbaar is en of er bekende problemen zijn, die niet opgelost worden. Houd er daarbij wel rekening mee, dat niet alle vragen/opmerkingen voor jou van toepassing hoeven te zijn.
- Kijk goed naar demo’s en documentatie om een idee te krijgen wat er met een thema kan. Kijk daarbij wel door de content heen, want een mooie foto ziet er aantrekkelijk uit, maar het is wel als voorbeeld, dus je moet je eigen content daar voor in de plaats zien.
Blokkenthema’s
Sinds WordPress 5.9 is er een nieuw type geïntroduceerd, namelijk de blokken thema’s. Deze werken op een andere manier dan de klassieke thema’s en je hebt hierbij de mogelijkheid om veel aanpassingen te doen qua layout en opmaak. Het staat echter nog wel in de kinderschoenen en zal dus wel wat oefening vergen. Maar als je geïnteresseerd bent, dan kun je ze vinden op https://wordpress.org/themes/tags/full-site-editing/ en online kun je er meer over leren via https://learn.wordpress.org/?s=block+theme.
Licenties
Voor betaalde thema’s heb je licenties nodig. Let daarom altijd goed op wat voor licentie je aanschaft.
- Thema’s op Themeforest zijn in principe altijd voor 1 website te gebruiken, heb je recht op een half jaar support en meestal onbeperkte updates.
- Er zijn ook thema’s die elk jaar weer verlengd moeten worden om updates te blijven ontvangen, dus dat geeft een heel ander kostenplaatje.
- Sommige thema’s kun je eenmalig aanschaffen en onbeperkt gebruiken. Deze zijn dus vooral interessant, wanneer je meerdere websites wilt bouwen voor jezelf of voor klanten.
- Genesis themes (StudioPress Pro Plus)
- Divi (Elegant Themes)
Websites bouwen voor klanten
Spreek alsjeblieft duidelijk af met klanten hoe het met licenties zit. Te vaak zien we website eigenaars, die tegen onverwachte kosten aanlopen, omdat de originele websitebouwer (inmiddels niet meer in beeld) nooit een licentie heeft overgedragen. In sommige gevallen is die er nooit geweest, in andere gevallen verlopen of niet overdraagbaar.
Geef dus altijd duidelijk aan de klant aan wie de licentie heeft en welke voorwaarden daar aan zitten. En welke kosten men eventueel moet maken, mochten jullie wegen elkaar ooit scheiden en de klant zelf voor een licentie moet zorgen. Beter is het natuurlijk nog, wanneer de klant zelf eigenaar is van de licentie.
Inspiratie opdoen op andere sites
Wanneer je een mooie site hebt gevonden, die lijkt op wat je in gedachten hebt om zelf te maken, dan kun je natuurlijk ook uitzoeken welk thema voor die site gebruikt is, mits die site met WordPress is gemaakt. Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende online tools, zoals:
- WP Theme Detector (website)
- WordPress Theme Detector and Plugins Detector (browser extensie)
En natuurlijk kun je ook rechtsklikken op elke site en kiezen voor “Paginabron weergeven” of iets wat er op lijkt. Dan krijg je de HTML code van die pagina te zien en kun je zoeken op “themes”. De informatie kun je doorgaans vinden in:
/wp-content/themes/naam-van-het-thema/style.css
En je kan ook nog via de developer tools van je browser (rechtsklikken – Inspecteren) kijken bij Sources en daar wp-content/themes/ opzoeken.