Hoe weet je dat een hostingprovider geschikt is om jouw WordPress site(s)? We benaderen enkele kritieke punten waar je moet op letten bij het selecteren:
– PHP versies: sommige hosts ondersteunen geen recente versies PHP 7.4 is op dit moment de aanbevolen stabiele versie. Steeds meer sites draaien ook prima op PHP 8.0 (mits er geen oude componenten gebruikt worden) en 8.1 wordt langzaamaan ook getest. Sommige hosts blijven echter nog op oudere versies hangen, omdat er sites op de server draaien, die niet kunnen upgraden. PH 7.3 en ouder zou je nu eigenlijk niet meer moeten willen gebruiken. Heb je nog een oudere PHP versie in gebruik? Trek dan aan de alarmbel bij je hostingprovider.
Hier iets meer uitleg (Engelstalig) op WordPress.org:
https://wordpress.org/support/update-php/
– Besturingssysteem van de webserver: WordPress is geoptimaliseerd voor een Apache webserver op een Linux server. Kies daarom altijd een hostingaccount op basis van Apache (en/of Nginx/LiteSpeed), maar geen Windows/IIS omgeving. Voor deze laatste zijn aanpassingen nodig en geven geregeld complicaties bij bijvoorbeeld updates of de werking van diverse plugins.
– Bereikbaarheid: de ene host is alleen via een ticketsysteem bereikbaar en de andere misschien ook via chat, telefoon, mail etc. Ook de openingstijden zijn van belang… kantooruren of ook avonden/weekend of zelfs 24/7. Spreekt men Nederlands of alleen Engels (of zelfs dat amper)?
– Locatie van de webserver: kies je een hosting in Nederland/België of in het buitenland? Zorg dat de server altijd dicht bij de meeste bezoekers staat. Bepaal dus de locatie van je doelgroep en gebruik dat bij de keuze van je host. Niet alleen de locatie is van belang, maar ook het pakket of type hosting moet natuurlijk afgestemd worden op het type site. Je begrijpt dat er wel wat verschil zit tussen een veredeld visitekaartje (paar info pagina’s + contactformulier) en een webshop, lesomgeving, fotoarchief etc. Ook het verwachte aantal bezoekers is van belang.
– Zoek je een partij voor één website of voor meerdere? In het laatste geval is een reseller pakket vaak handig, zodat je elke site een apart account kunt geven (voor de veiligheid)
– Wat wil je allemaal zelf kunnen doen en wat wil je uitbesteden? De ene host biedt managed hosting om je zoveel mogelijk te ontzorgen, terwijl de ander juist veel instelmogelijkheden heeft voor de ervaren gebruiker/webmaster, die alles zelf in de hand wil houden.
– Wil je gebruik maken van extra tools als Installatron of Softaculous of wil je juist minder van dat soort tools en zelf de controle houden?
– Wil je werken met een specifiek controlepaneel, zoals DirectAdmin, cPanel of Plesk?
– Behandel een webhost die iets ‘onbeperkt’ aanbied op voorhand al met wantrouwen en vraag naar de specifieke voorwaarden. Grote kans dat de server waar je op komt veel te veel gebruikers heeft en één stukje ruimte 100x wordt verkocht of dat er een ‘fair-use’ beleid achter schuil gaat.
– Vraag om technische specificaties, steeds meer hosters gebruiken een marketing term als ‘WordPress hosting’ om je vervolgens op een doorsnee server te plaatsen en de specificaties maar niet te melden.
Heb je hierbij nog een (extra) vraag? Stel die dan gerust in onze Durf te vragen over Webhosting groep, waar we ons richten op webhosting.